Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 12:17 - Пише ви един платен провокатор
Автор: lostov Категория: Политика   
Прочетен: 4936 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз съм платен провокатор и интернет лумпен. Признавам си, че изпълнявам поръчка. На две партии. Едната се казва Съвест, а другата – Чувство за Справедливост. И няма да се извиня. Като хонорар за изпълнената поръчка ще получа вътрешно удовлетворение и чувство за добре свършена работа. А ако наистина се постарая може и да получа като бонус Катарзис.

image
(Фотография: Богдан Стойко)
  Та искам да ви провокирам мисълта, паметта и чувството за справедливост със следните няколко факта и изказвания.

Няколко цитата на български („не е сигурно“) политик отпреди по-малко от 6 месеца:

“България се нуждае от радикална промяна – този парламент е изчерпан като доверие, правителството – също. Единственият шанс за легитимно управление са изборите – глас народен, глас Божи”….
“Изходът е само политически, с нови избори, на които хората да дадат доверието на онези, на които вярват….”
“Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове….”
“Българите са прави да протестират и да търсят справедливост, да защитават правата си….”

Познахте ли чии са тези думи? На товарищ Сергей Дмитриевич Станишев по повод февруарските протести през 2013-та когато хората излязоха по улиците първоначално да протестират срещу енергийните монополи. (Друг е въпросът как благодарение на усилена медийна манипулация и внедряване на различни провокатори протестът бе разводнен и част от хората се обърнаха срещу ГЕРБ. Друг е и въпросът за последвалата оставка на кабинета Борисов (чисто и просто политически ход) след първата по-сериозна проява на насилие по улиците на София.)

“Само в арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души. Ако сега властта поддаде под натиска на толкова хора, това значи, че влизаме в една спирала и следващото правителство ще бъде свалено по същия начин”.

А това е официално изявление на БСП за медиите днес (24.07.2013) след извънредният им пленум в лицето на депутата Янаки Стоилов естествено по повод вече 40-дневния народен гняв.

Наистина интересно сравнение на България с Арабския свят. Както и с цифрата протестиращи от 2-3 хиляди души. Мисля, че другарят Стоилов преувеличава. На протеста се събират не повече от 50-60 човека. Максимум 100. И то платени до един. И провокиращи всичко и всички до дупка разбира се. Те са някъде малко по-малко от бройката на т.нар. контрапротест. И не стига, че изпълняват една след друга политически поръчки ами и не им е стигнал акъла да привлекат в редиците си поне един нахъсан рапър…

И за финал малко факти. Като погледнем назад през последните 24 години от така наречената ни нова история се вижда, че всички наистина големи (в национален мащаб) протести срещу дадена политическа партия са само и единствено срещу БСП (БКП):

  • На 14 декември 1989 пред парламента се провежда митинг, свикан от опозицията, участниците в който настояват за ускорено премахване на чл. 1 и деполитизация на държавните институции. В парламента по това време се обсъжда премахването на член 1, ал. 2 и 3 от конституцията на НРБ, регулираща абсолютната власт на БКП. Вечерта Петър Младенов прави неуспешен (поради освиркване) опит за обръщение към насъбралите се за съблюдаване на реда. Завършва го с думите: “С този екстремизъм ще докарате България до пропастта”. На влизане обратно в парламентарната сграда, афектиран от случващото се, се обръща лично към Добри Джуров и Минчо Йовчев с репликата “По-добре танковете да дойдат!”. Тази реплика става причина за оставката му на 6 юли 1990 г. след политическия натиск, включително от Андрей Луканов. Петър Младенов не признава да е изричал тази реплика.
  • В началото на 1997 страната изпада в хаос. България е скована от стачки на работници, организирани от Съюза на демократичните сили и Конфедерацията на труда (КТ) “Подкрепа” организират Втора национална стачка (първата е през 1990 г. срещу правителството на Андрей Луканов). Пътищата са блокирани, работниците отказват да работят, инфлацията расте с дни, а зърното е на привършване, с което започва недостиг на хранителни продукти. За около един месец цената на един лев спрямо долара скача на 3000 лв, а инфлацията вече е 300%. Средната заплата пада до 5 $. 10 януари 1997. Кулминацията на недоволството срещу правителството на БСП е щурмът на Народното Събрание. В София се организира голям митинг на разгневени граждани. Те се струпват пред Народното събрание с иск Жан Виденов да подаде оставка като министър-председател. Напрежението ескалира и пред НС се събира огромна тълпа, която започва да става неконтролируема. Хората започват да нахлуват в сградата, но президентът Петър Стоянов успява временно да ги успокои. В крайна сметка обаче голяма тълпа протестиращи нахлува в Народното събрание. Опита на полицията да ги спре се оказва неуспешен и голяма тълпа от хора нахлува в сградата. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите.
  • Катализатор на протеста беше смъртта на студента по фармация Стоян Балтов, убит пред дискотека Амнезия в Студентски град на 5 декември 2008г. На 12 декември негови колеги и стотици други студенти почетоха паметта му с мирно шествие, на което студентските организации издигнаха искания многобройните проблеми в Студенски град да започнат да се решават.  Тъй като институциите си прехвъляха топката на отговорността, на 19 декември се състоя ново протестно шествие, този път от Студентски град до Парламента, на което отново беше заявено искането за справедливост, ред и демутризация. Предвидливо обаче, депутатите бяха излязли в коледна ваканция час преди шествието да стигне до тях. Точно това цинично поведение на бягане от отгворността да се вземе решение там, където има проблем, даде  огромната сила на последвалият протест, който се насрочи за 14 януари 2009. Постепенно към студентите с различни искания се присъединиха природозащитници, майки, блогъри, земеделци – все групи с нарушени права. Организацията се състоя изцяло в интернет пространството чрез банери в младежки форуми и социални мрежи. Напрежението и гневът в края на мандата на тройната коалиция очевидно бяха обзели младите хора в България. Уви най-вероятно по политическа поръчка 30-40 футболни запалянковци опорочиха справедливата кауза на протеста, провокирайки полицията с агресивни действия.
  • И разбира се 14 юни 2013. Началото на протестите, които продължават и сега. Катализатор бе изборът на мултимилионерът Делян Пеевски за шеф на ДАНС, откъдето произлезе и символичното име на протеста #ДАНСwithme. Въпреки продължаващите вече повече от 40 дена нестихващи протести, кабинетът Орешарски от новата тройна коалиция (БСП-ДПС-Атака) не спря ежедневно (дори ежечасно) да скандализира обществото с повече от съмнителни назначения, решения, проектозакони и прочие.

Дотук това са 4 достатъчно големи протестни (да не кажа революционни) събития срещу БКП/БСП за последните 24 години, които винаги ще се помнят. Средно се пада по един на всеки 6 години. Искрено се надявам #ДАНСwithme да е последният пирон в ковчега на комунистическата партия.

Мисля, че си изпълних поръчката и че си заработих катарзиса.

Източници на факти и цитати:
Wikipedia
yvobojkov
OFFnews
Борис Луканов




Гласувай:
9



1. socialismus - Адреналинът от масовите действия не ги прави по- истински
25.07.2013 12:46
Просто по- привлекателни. Всяка Нова година хора се събират на площада, въодушевяват се. Пожелават си хубави неща. Слагат си шарени шапки и се смеят искрено един на друг. Никой не им плаща. Музиката само е поета от спонсори. Те са възрастни. Знаят, че следващата година ще е като предишната, но ритуалът е приятен.
Е, Честита празник. И гледайте да не трошите много защото няма кой да чисти.
цитирай
2. lostov - A автобуса и хонорарите от по 30 лв. за 2 часа кой ги поема?!
26.07.2013 11:56
Ъ?! А тези, които трошат са ВАШИТЕ внедрени провокатори!
цитирай
3. staler - според теб герб не е ли бкп?, а кунева ...
26.07.2013 15:34
според теб герб не е ли бкп?,а кунева и гражданите и?а сдс и костофчетата?а нпо-тата на сорос/цру с какви активисти са ?а плевнята не е ли забогатял комсомолец? а кои ти е казал че като взимаш страна в една мутренска воина на един олигархичен клан срещу друг си голем гражданин с катарзис?това че мутрата борисов и стоящите зад него КАПИТАЛ-ли на цветелина и сие/управлява и пари на държ.департамент завалииката/,+тим,+маджо,+....е по удобен на метрополията,впредвид пълната зависимост от престъпното си минало,достатъчно основание ли е да си мислиш,че участваш в граждански протест?борба с олигархията,ам?
цитирай
4. lostov - Значи...
26.07.2013 18:34
Не агитирам да върнем предишните управляващи. Всеки се осра. Някои повече, някои още повече.

Покрай протестите доста хора питат "Добре, де, защо все трябва да се обединяваме ПРОТИВ нещо? Защо все трябва да рушим? Защо не се обединим ЗА нещо? Като ги свалим, кой да дойде на власт? Коя е алтернативата?" На такива хора ще кажа: Обединяваме се за идеята за Нов Изборен Кодекс, който да включва задължителен образователен ценз, който да не позволява на циганите да продават гласа си на партиите, нова конституция и избори. Тогава АЛТЕРНАТИВАТА (живот и здраве) сама ще си дойде.
цитирай
5. toxic - off topic
12.08.2013 21:31
наскоро разбрах от първа ръка, че 20 души работят в централата на ТИМ /Варна/ в една стаичка, поддържайки имиджа на фирмите им онлайн, вкл. и писане на коментари и статии - ставаше въпрос за протестите около Алея Първа. И като гледам коментарите за сегашните протести, за новата тройна коалиция работят поне 5000.
А по темата - ако животът в БГ не се промени съвсем скоро ще бъдем ходещи зомбита. Протестите са едно добро начало. Единственият проблем е, че не са масови. Липсва една нула в числеността им и ще бъдат чути на секундата :)
цитирай
6. lostov - наскоро разбрах от първа ръка, че 20 ...
14.08.2013 19:17
toxic написа:
наскоро разбрах от първа ръка, че 20 души работят в централата на ТИМ /Варна/ в една стаичка, поддържайки имиджа на фирмите им онлайн, вкл. и писане на коментари и статии - ставаше въпрос за протестите около Алея Първа. И като гледам коментарите за сегашните протести, за новата тройна коалиция работят поне 5000.
А по темата - ако животът в БГ не се промени съвсем скоро ще бъдем ходещи зомбита. Протестите са едно добро начало. Единственият проблем е, че не са масови. Липсва една нула в числеността им и ще бъдат чути на секундата :)


Да... всички трябва да се включим и да не се отказваме. Тези нагли комунисти и техните производни разчитат на късата памет на хората, а те самите имат добре премерена избирателна памет...

А за това за Варна не го знаех...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lostov
Категория: Други
Прочетен: 534777
Постинги: 68
Коментари: 490
Гласове: 499
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930