Прочетен: 25913 Коментари: 43 Гласове:
Последна промяна: 03.10.2012 16:47
Причината да напиша поредният пост в интернет за вредата от маргарина е ежедневното излъчване на реклами по телевизията, които продължават да ни убеждават колко полезен е той. Без да претендирам за изчерпателност на информацията и да се впускам в разясняването на допълнителни факти за житието и битието на маргарина, предоставям на вашето внимание някои основни черти.
Определение
Маргаринът е висококачествена мазнина, приготвена на основата на растителни и животински мазнини в натурален и хидрогениран вид с добавка на млечно масло, мляко, захар, емулгатори, витамини и др. Той се използва както за непосредствена консумация, така и за изготвяне на кулинарни, сладкарски и хлебни изделия. Маргаринът представлява високодисперсна емулсия на мазнина и вода (мляко). Това, както и сравнително ниската му температура на топене (27-32 °С) определят високата му усвояемост, близка до тази на млечното масло. Маргарин е общ термин, използван за редица заместители на маслото. В много части на света маргаринът е най-продаваният хранителен продукт за мазане.
Какво се всъщност се крие зад това определение? Факти и изследвания:
Маргаринът съдържа антиоксидантите Е 320 и Е 321, които са канцерогенни както и фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца.
Установено е, че преобразените молекули на ненаситени мазнини правят твърди и стените на клетките, които се състоят от мазнини. Това засяга тяхната работа, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Също така е установено, че маргарина увеличава количеството на „лошия“ холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове, отслабва имунната система и дори влошава качеството на спермата при мъжете.
Изследователи от Харвардския университет докладват в изследване от 1994 г., че хора, които употребяват хидрогенирани мазнини като маргарин са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар от тези, които употребяват малко хидрогенирани мазнини или въобще не употребяват такива.
Няколко големи изследвания, включително и Nurses’ Health Study, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, показват силна връзка между по-ранната смърт и консумацията на големи количества трансмазнини.
Американската администрация по храните и лекарствата, Национален институт по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания на САЩ и Американското дружество за сърцето препоръчват ограничаване на употребата на трансмазнини. Един указ на федералното правителство на САЩ изисква към 2006 г. всички храни да се обозначават така, че да е ясно количеството трансмазнини, които съдържат.
Лекари от Британския факултет по здравеопазване, който обединява 3300 възпитаници на трите водещи медицински училища в страната, призоваха правителството спешно да забрани ненаситените мазнини, които причиняват непоправими вреди на здравето.
Забрани
Според директивите на Европейския съюз маргариновите продукти не могат да се наричат „масло“, дори и да съдържат голям процент или почти само естествено масло. В някои европейски страни продуктите за мазане на база масло и маргариновите продукти се продават като „маслени смеси“.
Ненаситените мазнини, които неизменно присъстват във всякакви видове маргарин днес са забранени в Дания, Швейцария и Австрия.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг забрани маргарина в управляваната от него област, а бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер наложи забрана за използването му. Световната здравна организация също призовава за това.
Редица страни по света са наложили ограничения под формата на различни законодателни рамки, за да бъде ограничено използването на трансмазнини в хранителните продукти.
Достатъчно показателен пример. Какво НЕ искат да ядат мравките!
Най-горе вдясно – маргарин, долу вляво – нискомаслен маргарин. Долу вдясно мравките са налазили истинско натурално масло! Не е трудно да си направим извод.
-------------------------------------------------------
Отдавна е време да започнем да си създаваме и градим т.нар. култура на хранене. В днешни дни хранителните магазини изобилстват от всевъзможни боклуци, а реклами по телевизията ежедневно ни натрапват да ги купуваме и ядем. Евтиното е скъпо защото от здравето по-ценно няма. Нека се информираме и споделяме нужната информация. Нека отсяваме истински полезните храни от цялият този океан от излишни и вредни неща наречени „храни“.
Източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD
http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/2309-margarin-nenasiteni-maznini.html
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=1&t=76
Кратко послание към боящите се от Бога в...
© Настъплението на Сатаната
Поздрави!!!!
Поздрави!!!!
Хехе.. ;) Мда... И аз навремето яко си хапвах маргаринец.. евтин, а и е повечко така... Но с времето започнах да се вслушвам за някои работи и не сбърках...
А изброените от теб деликатеси и аз много уважавам... ;)
Поздрави!
:)))))
:)))))
Супер, обади се! ;)
03.10.2012 18:16
Не знам какво да ти кажа. Допускам, че зависи от вида и марката на маргарина. Във всеки случай всяко нещо, което се явява заместител на нещо, няма как да бъде по-добри от оригинала. И практиката и теорията показва, че няма случай в хранителната индустрия, в който заместител да е по-добър от оригинала. Някъде четох, че производството на маргарин протичащите процеси са присъщи по-скоро за химическата отколкото за хранително-вкусовата промишленост. ;)
И нека отсъствието на тези две "Е"-та не те успокоява, понеже има достатъчно други гадости, които не са ОК за нас.
Смятай... Мда... защо ли не ме учудва... Тия лайна са също ужасни, но в друг аспект. Аспартама също заслужава да му бъде посветен постинг, за това колко ужасно ужасен е!
Пластмаси
Бяла рафинирана сол избелена с сярна киселина
Захар бяла рафинирана ,черна и всичко що има думата захар в фафиниран вид
Кока кола фанта ,прайт безаклоходлни , бои, и концентрати
Всички салами и шунки без изключения и полуфабрикати от месо процесирано
Токсични испански турски зеленчуци
Човек няма ли собствена ферма или кой да му носи храна от село расла в трева е загубен рано или късно ще си докара проблеми
Пластмаси
Бяла рафинирана сол избелена с сярна киселина
Захар бяла рафинирана ,черна и всичко що има думата захар в фафиниран вид
Кока кола фанта ,прайт безаклоходлни , бои, и концентрати
Всички салами и шунки без изключения и полуфабрикати от месо процесирано
Токсични испански турски зеленчуци
Човек няма ли собствена ферма или кой да му носи храна от село расла в трева е загубен рано или късно ще си докара проблеми
Съгласен съм напълно. Затова живот и здраве смятам да обърна внимание и на някои от другите по-масови отрови, които ни се предлагат като "храни"...
Здравей lubara :)
Ами мисля, че хранителните ти и най-вече "пиятелните" ти навици са едно добро начало и искрено ти желая дълъг живот. :) Хапвай чесънче... аз мн обичам хаха :)
Знам, че има хора, които и не гледат телевизия и т.н., но все пак масата хора гледа, та този пост е предназначен за тях, понеже не мога да стоя безучастен, след като знам истината за тези "храни". Просто трябва да кажа....
Жив и здрав!
Да не изпадаме в крайности, колега. Кой знае, живот и здраве....
Мхм... и не само... съдържа около половината Менделеева таблица...
Съгласен съм.. Откакто започнах да се интересувам реално какво ни предлагат меко казано се отчаях. Но пак е начало, нали? Можем поне да ограничим много сериозно такива гадости от трапезата си. А и все още има неща, които са си напълно ок за ядене - просто не са толкова популярни.
03.10.2012 23:31
Сега очаквай да те подгонят производителите и разпространителите на маргарин:)
За полезния пост:
Наздраве!
Да, за жалост...
Сега очаквай да те подгонят производителите и разпространителите на маргарин:)
За полезния пост:
Наздраве!
Хахаххах.... Готов съм да приема тази участ !!!! ;))
Наздраве! :)
04.10.2012 07:19
Ясно ми е, че Дания, Швейцария и Австрия ще забранят маргарина, но при тях жизнения стандарт е такЪв, че те могат да си позволят истинско масло на трапезата и за тях това е нещо обикновено, а не лукс.
04.10.2012 09:45
04.10.2012 10:22
http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/A_Galabov_Sv_konsp_sr_zdraveto.pdf
http://www.otzvuk.com/Knigi/Okultna/Taini%20obshtestva/ian.van.helzing-ne.pipai.tazi.kniga.pdf
Поздрави!
Поздрави!
Позволи ми ИЗВЪОБЩЕ да не се съглася с теб. Защо трябва да си приспособяваме организма към изкуственото, след като толкова много истинска храна добиваме от земята? Киборги ли искаш да ставаме.. Дай сега като ни го дават скъпо да им ядем евтините лайна.. Еми няма да стане. Никога няма да се примиря с това..След като е скъпо по-скоро монетарната система трябва да се смени и да се преориентираме към ресурсно-базирана икономика. И не е нормално 20% от населението да консумира 80% от ресурсите на земята (в това число и храна) нали така?!
04.10.2012 12:12
Ясно ми е, че Дания, Швейцария и Австрия ще забранят маргарина, но при тях жизнения стандарт е такЪв, че те могат да си позволят истинско масло на трапезата и за тях това е нещо обикновено, а не лукс.
А нима е излишно да се опитаме да си подобрим стандарта въперки мизерията? Аз предпочитам да ям истинско масло 2 пъти по-рядко от маргарин, но ще знам, че е истинско..
Точно така са му викали...
В тази връзка се сещам как един чичка преди време ми разказваше как по времето на соца някакъв зевезек продавал праз провиквайки се "Луканка за беднииии!!!" и след това веднага го прибрали... :D ... А дали е истина - не знам... ;)
Да, знам го.
Затова и започнах поста точно по ТОЗИ начин. Може би си пропуснал въведението ми:
"Причината да напиша ПОРЕДНИЯТ пост в интернет за вредата от маргарина е ежедневното излъчване на реклами по телевизията, които продължават да ни убеждават колко полезен е той. БЕЗ ДА ПРЕТЕНДИРАМ за изчерпателност на информацията и да се впускам в разясняването на допълнителни факти за житието и битието на маргарина, предоставям на вашето внимание някои основни черти."
Поздрави!
Живот и здраве ще пусна. За аспартама си мислех.. ще видим... И отново натъртвам, че не откривам Америка, а просто напомням какво ядем. :) Такъв тип информация трябва да се върти нон-стоп в нета доакто не започнем лека-полека да консумираме по-свестни храни понеже виждам, че все още масово хората ядат лайна..
Поздрави!
в къщи маслото се слагаше в съд на котлона и се обработваше така ,че всичката вода да си изпари.Ставаше като бистра течност с приятна миризма на истинското масло.След това го сипвахме в бурканче,след като изстинеше , подобно на истински чистият мед се сгъстяваше - подобно на медът стоеше като захаросан мед.Така можеше да се съхранява дълго без да се постава в хладилник.
Днес пак по тази стара технология обработвам маслото-изпарявам водата и се получава масло с по- хубав аромат и вкус.Така е и по- полезно за консумация.
Като го "препържиш" има хубав аромат, от прегорелите белтъци от млякото.
Но си купувай САМО немско ! В българското завират .....!
Аха.. :) м/у другото ние само немско масло ядем... по-скъпо е, но пък е масло... :)
Мерси!
19.10.2012 16:44
Мерси Миуенски, много полезен линк. Жив и здрав! :)
31.10.2012 21:21
Правителството и Ватикана се стремят да ни изтребат до крак, един да не оживее.
Правителството и Ватикана се стремят да ни изтребат до крак, един да не оживее.
А ти що не пишеш малко по-грамотно?
2. ProvoCAD
3. WebCafe
4. Биволъ
5. Валентин Фъртунов
6. Делян Тодоров
7. A Bad Apple
8. Алхимични шотове
9. Декомунизация
10. Венци Мицов
11. Extreme Centre Point
12. Въздушна Фотография
13. Discovery News
14. 30 думи
15. Crime Incubator
16. Блогът на Светул
17. MayaEye
18. World Tattoo Gallery
19. Иво Инджев
20. Knowledge of Today
21. Правилно Хранене
22. Иван Бедров
23. ДС
24. Свободата
25. Разузнаване
26. Българска История
27. Darts News
28. ДАНСwithme
29. Блогът на нервната акула
30. Строителство