Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 11:45 - Избирателна съпричастност
Автор: lostov Категория: Новини   
Прочетен: 4253 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 16.11.2015 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Терористичните атаки в Париж са нещо ужасно. Зверство, което хвърли в потрес целия свят. Мир на душите на всички загинали. Това бе един целенасочен и показен удар в сърцето на Европа. Не знам дали това бе дело на ИДИЛ, въпреки, че техен говорител се “похвали”, че това ще е един от многото удари, които предстоят. От една страна “Ето виждате ли, можем да ви ударим в сърцето на Европа. Където и когато си поискаме.” Но от друга – има някаква цел. Не знам каква е, но най-вероятно се търси някаква извратена изгода от верижната реакция, която неминуемо ще последва или насочват вниманието на света насам, докато вкарат в ход някаква друга мизерия. Не знам. Но е отвратително.

imageТова не трябва да случва никъде и на никой. Както и не трябва да се случват почти ежедневните масови убийства на хора в не толкова “популярните” страни, за които почти никой не си сменя профилната снимка с “Je suis Lebanon”, “Pray for Nigeria” или сирийския флаг например. Лъха лицемерие от подобни показни призиви за съпричастие към жертви на атентат само защото живеят в предпочитана туристическа дестинация. Когато на 7 януари 2015 г. се случиха престрелките в офиса на Charlie Hebdo в Париж, цял свят обърна глави натам, заговори се за борбата с тероризма, свободата на словото, съчувствие и съпричастие бликаше от всеки втори мой познат/приятел във фейсбук. Между 3-ти и 7-ми януари в Бага, Нигерия, джихадистката формация Боко Харам затрива от лицето на земята повече от 2000 души (!!!). Честно казано, признавам си, че покрай хилядите карикатури и илюстрации, статии, изявления, коментари, профилни снимки и т.н. в памет на жертвите на Charile Hebdo, аз не разбрах тогава за този геноцид, случил се в Нигерия. Разбрах по-късно и то случайно от една карикатура. Не казвам, че не е било отразено от медиите въобще, но е доста тъжно, че научих за това по този начин. Показателен пример за избирателна съпричастност. За жалост 2015 г. също е богата на масови убийства и съм сигурен, че много от тях са отразени по различен начин от медиите, което рефлектира и в различния обществен отзвук.

На 12 ноември 2015 г., ден преди терористичната атака в Париж, в Бейрут двама атентатори-самоубийци се взривяват, убивайки 43 човека и ранявайки към 240. И отново това не бе отразено достатъчно от “големите” медии и информация за този атентат присъства само в някои медийни сайтове. Някой разбра ли за героичната саможертва на Адел Термос, който успява да повали единия от атентаторите, принуждавайки го да детонира взрива по-рано от предвиденото? По този начин този човек е спасил стотици човешки животи.

В началото реагирах малко остро на масовия поток от профилни снимки с френския флаг и затова в името на обективността се запознах и с аргументите на другата страна, някои от които наистина имат резон. Като цяло е разбираемо светът да реагира така, понеже в периферията на цивилизацията често се случват подобни зверства, а когато нещо такова се случи в страна като Франция, се тълкува като удар в сърцето на цивилизацията. Нормално е хората да са по-притеснени, когато атентат се случи в европейска държава, отколкото в някоя държава от Третия свят или в размирен азиатски район например. В крайна сметка това е пряка заплаха и ние като европейци, пък били и на последната дупка на кавала, имаме причина да сме обезпокоени, загрижени и да изпитваме състрадание. Разбира се, че се идентифицираме повече с държава като Франция, отколкото с държава като Нигерия. Още повече, че много от нас имат близки, роднини, приятели в Париж, което също обяснява реакциите на много хора.

imageНо нека даваме гласност и на другите събития. Защото чуждият проблем е чужд, докато не стане твой. Инак продължаваме да се делим и да поставяме граници, демонстрирайки загриженост към едни и пренебрегвайки други. Все пак всички сме хора, нали? А колкото до профилните фейсбук снимки в синьо, бяло и червено, в крайна сметка това е вид начин, някой да изрази съпричастността си и не виня никого за това. Виня mainstream медиите, заради чието избирателно отразяване се стига до тази избирателнна съпричастност. И да си пожелаем никога повече да не ни се налага да сме “Je suis нещо си”.




Гласувай:
12



1. balebalev - Абсолютно съм съгласен.
16.11.2015 13:34
цитирай
2. lostov - Радвам се.
16.11.2015 16:34
Благодаря.
цитирай
3. raders - И това е вярно. Но винаги е за пред...
16.11.2015 19:21
И това е вярно. Но винаги е за предпочитане боклуците да се избиват помежду си, отколкото да страдат невинни хора. Защото прекалено много станаха боклуците
цитирай
4. germantiger - ...
16.11.2015 22:02
Мой коментар под друг постинг, но мисля си (или си въобразявам, че е подходящ и тук):

А Вие какво очаквате или "искате" - всеки ден Франция или други евродържави да скърбят за някой друг?

НЕ ВИ ЛИ ИЗМЪЧВА, ЧЕ МАСА БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ СЕ РАДВАТ НА СТАНАЛОТО ВЪВ ФРАНЦИЯ?

НЕ ВИ ЛИ МЪЧИ, ЧЕ МАСА РУСНАЦИ СЕ КЕФЕХА НА СТАНАЛОТО С ХОЛАНДСКИЯ САМОЛЕТ И ДЕЦАТА В НЕГО?

Измъчвайте се и за другите или ви пука само за руснаци?!

...

И не, пред смъртта никой не "ВИ" е равен - когато почитате някой на 9 май, то това са само "вашите" руски победители и жертви, нямам спомен някой боклук от изток да се е извинил за изнасилванията в Германия, за убийствата на германски бебета и жени след ВСВ от съветските войски, зщаото за жертвите навсякъде Гермнаия се извинява ден ката ден и плаща на кой ли не?!

Значи пред смъртта не сем равни, вие на изток сте по-равни.
цитирай
5. germantiger - Конкретно по написнаото от теб
16.11.2015 22:04
ПРИНЦИПНО И КАТО НРАВСТВЕНОСТ СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ

КАТО ПРАКТИЧНОСТ И РАЦИОНАЛНО - НЕ

Не можем аз, ти, французин или марсианец да скърбим за всеки

Що иде реч до медиата, те са избирателни и това е ясно

Излишно е да питам и друго - ОНЕЗИ В БЕЙРУТ ИЛИ ИРАК СКЪРБЯТ ЛИ ЗА ТЕБ, МЕН ИЛИ ЕВРОПА - не, но поне нямат претенция за Хуманизъм, вярно че тези във франция имат.
цитирай
6. lostov - germantiger
17.11.2015 13:56
Така е, право казваш. Затова се опитах да засегна и двете гледни точки на това явление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lostov
Категория: Други
Прочетен: 532642
Постинги: 68
Коментари: 490
Гласове: 499
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031