Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 18:27 - Култура на движение по ескалатори и траволатори
Автор: lostov Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9024 Коментари: 17 Гласове:
14

Последна промяна: 28.04.2012 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За тези, които не знаят, траволатори са онези подвижни тротоари, които се движат в хоризонтална посока и присъстват на летища, гари, метростанции и т.н. Самият аз преди малко научих, че се наричат така, а доскоро им казвах просто подвижни пътеки... но както и да е.

С този постинг искам да споделя впечатленията си от хората, които използват гореспоменатите средства за придвижване. Както и да призова всички хора как е културно да използваме тези средства без да си пречим един на друг. На разбраните хора няма нужда да им се казва понеже много добре разбират за какво става въпрос.

image

Редовно използвам метрото с всички негови ескалатори и траволатори, а и също така често ми се налага да се движа нагоре-надолу по ескалаторите в мола, в близост до който работя. В метростанциите например много рядко ползвам ескалатор (с изключение на станция „Васил Левски“ – там ескалаторите се спускат много надълбоко). Най-често хуквам по стълбите, оставяйки 90% от хората да се тъпчат по ескалаторите. В мола нямам избор – там всичко е ескалатори и щеш не щеш – се движиш по тях.

image

Това, което ме дразни е някой (или някои) да застанат по средата на пътеката без да оставят място някой да се размине с тях и да не мърдат от там докато не бъдат извозени до точка Б. Такива хора редовно ги побутвам и културно им казвам едно „може ли?“, те правят място и тогава мога да продължа. Защото обикновено вървя бързо и не чакам ескалатора или пътеката да ме „извозят“ до края. А е ужасно досадно да попадна примерно на група двама-трима младежи, които хилейки се за някакви си техни глупости са се пльокнали по средата на пътеката и просто си стоят там. А пред тях няма никой – пътеката е празна до края. А те даже и въобще не се и усещат, че трябва да се мръднат. Чак след като им кажеш – тогава преценяват, че не им е там мястото.

image

Друг е въпроса, ако ескалатора или пътеката са претъпкани от край до край с хора. Тогава придвижването е по-трудно – трябва да разместваш всички по пътя ти, а и понякога има толкова много хора, че просто трябва търпеливо да изчакаш. Друг е въпроса и ако не бързаш за никъде и нямаш нищо против пътеката сама да те извози до края. Но е просто липса на култура да заемаш място по средата на такава пътека и така да не оставяш място на хората да се разминават с теб при положение, че място има.

Веднъж в мола нещо бързах за някъде и хващам ескалатора за надолу. Пред мен се изтипосаха някакво момче с приятелката си хванати за ръце. И се спряха по средата, а пред тях чак до долу нямаше никой – бяхме само ние тримата. Побутнах любезно младежа, помолвайки го да се отмести, а той миличкият се опита нещо да възрази, измърморвайки нещо от типа на „Брат, това не е метрото...“. Просто го отсвирих и продължих надолу. Та само в метрото ли хората имат право да бързат? А в моловете трябва да стоиш като истукан на ескалатора?

Пълна дебилщина и липса на всякакво възпитание и култура. Все едно да караш в най-лявата лента, ама бавно. Или по средата между две ленти.


Във всяка една цивилизована страна, където има всякакви такива съоръжения, хората са се научили как да се държат като са „на път“. Хората си правят място да се разминават и не си пречат един друг. Та това е.




Гласувай:
15



1. анонимен - xaxaxa
27.04.2012 18:32
Donev glupav si no ti otiva bre!
цитирай
2. lostov - Donev ли? Нещо много си се объркал анонимний...
27.04.2012 18:45
.
цитирай
3. darcy - Правилото е следното
27.04.2012 19:07
Когато ползваш ескалатор или подвижната пътека (както там й беше името), винаги се застава вдясно, за да могат бързащите да изпреварват на спокойствие от лявата страна. Това е навсякъде, поне където аз съм била.

Поздрави за постинга, дано повече хора го прочетат!
цитирай
4. анонимен - Много актуален постинг и от национално значение
27.04.2012 19:36
Дори дядо Славчо от с.Долно Нанагорнище ще придобие нужната култура. Умилителен е примерът с бързането в мола. Сега ми се изясни защо изобщо бързаш. Било ти е нужно време, да направиш фундаменталното си проучване за тролския живот в нета.
цитирай
5. анонимен - Neshto ot komunizma
27.04.2012 19:40
Pri Visotski beshe formulirano jasno i se spazvashe poveche:
Te kto sprava stojat stojat,
a te kto udut dolzhny derzhatsja levoj storony.
цитирай
6. bale11 - хубав постинг
28.04.2012 11:48
цитирай
7. анонимен - тъй тъй...
28.04.2012 12:13
В Лондон, както може да се досетим, и на много други места из културния свят, небързащите по ескалаторите заставят от дясно, и по един на стъпало. По този начин вляво винаги е свободно и, който бърза си минава по левия коридор нагоре, без никакви затруднения. Там така е ПРИЕТО. :)
цитирай
8. juliata - :)
28.04.2012 13:05
Много добро сравнение си направил: "Все едно да караш в най-лявата лента, ама бавно. Или по средата между две ленти."
цитирай
9. monna1 - Не само...
02.05.2012 15:22
...а и като се движим по улиците - винаги в дясно. Закон!
Иначе се пречи на движението...
Някои се движат на тумби, не само младежи, но и възрастни - вървят бавно и си приказват сладко, запушили подлеза, например, а седналите на столчета продавачки,
които пушат, също го правят още по-тесен и затрудняват движението,но...На кого му пука, за другия, той нали си е добре?!?
цитирай
10. demonwind - :)
08.05.2012 10:17
Доста добре си го казал. Но не само в България е така - в метрото на Брюксел си спомням една случка - някакви стояха като бастуни по средата на ескалатора, когато два тъмни (и доста здрави) балкански субекта се опитаха да минат покрай тях. Опитът им претърпя фиаско, затова единия субект ръгна здраво единия бастун и с типичното "Мръдни беейй, ше ти ... майката скапана" направи път и за другаря си. Оня смени физиономията - явно два питекантропа с мускули като козунаци и черни фланелки по тялото си бяха достатъчен индикатор за потенциална опасност. До края на ескалатора двамата нещастни белгийци си стояха залепени плътно вляво, макар че зад тях бях само аз - също застанал вляво (не заради питекантропите, така стоя по принцип на подобни съоръжения), но също така тъмен, брадясал, без мускули като козунаци, но с all over print фланелка на Slayer и камуфлажни бермуди ;)
А тези, дето карат по магистралата вляво със 100 километра най-ги любя ;) Залепвам се с грамадния пикап отзад и почвам - къси-дълги, къси-дълги, аха да им докосна бронята - ония бягат като опърлени ;) Кога ли ще ме изгърбят за хулиганско каране (в Белгия има такова понятие и наказанието се определя от съда и прокурора - от вземане на книжка до космическа глоба), опазил ме Господ от простаци под път и над път ;)

Поздрави!!! :)
цитирай
11. lostov - хахахах
08.05.2012 11:46
Дааа.. абе вярно си има простаци под път и над път.. затова трябва да бъдат поставяни на място, за да не правят каквото си искат.

А това да карат бавно в най-лявата лента доколкото знам в много европейски държави ги глобяват такива новатори...

Между другото се сетих за един клип в нета, не е конкретно по темата, но пак има връзка с такъв тип манталитет.. в случая за нас българите:
http://www.youtube.com/watch?v=g7s6Da713-A
цитирай
12. demonwind - 11. lostov
08.05.2012 12:07
Леле майко, спукване от смях :))) Ики Букуро... Дьет ни закара там отьивамье :)))))))
Чудо! Няма да забравя как един удряше вратите на метрото и викаше "Отвори бе, бунак!", а копчето за отваряне беше до него :)))
цитирай
13. lostov - хахахахахха
08.05.2012 16:05
demonwind написа:
Леле майко, спукване от смях :))) Ики Букуро... Дьет ни закара там отьивамье :)))))))
Чудо! Няма да забравя как един удряше вратите на метрото и викаше "Отвори бе, бунак!", а копчето за отваряне беше до него :)))


Дааа.. тоя е култов Бай Ганьо....
цитирай
14. poet - Кога пък
16.05.2012 14:38
селянина лостов е виждал ескалатор, че чак и постинги да пише по въпроса.
цитирай
15. lostov - Всеки ден ги ползвам, гражданино :)
16.05.2012 16:20
poet написа:
селянина лостов е виждал ескалатор, че чак и постинги да пише по въпроса.


Ти се пообиди май нещо! ;)
А ти с какъв постинг ще ни зарадваш освен с чикиджийски снимки? Ще се пробваш ли да вкараш мисъл някаква или само ще плюеш по постингите на хората? :D
цитирай
16. malista - имаш право
24.05.2012 15:13
Аз живея в Атина и редовно ползвам метрото, по принцип всички застават един зад друг от дясно и лявата част остава за тези които бързат, но и там се срещат такива хора за каквито говориш.
цитирай
17. lostov - Мда,
24.05.2012 16:14
malista написа:
Аз живея в Атина и редовно ползвам метрото, по принцип всички застават един зад друг от дясно и лявата част остава за тези които бързат, но и там се срещат такива хора за каквито говориш.


То си е до човека. ;) Промяната започва от самите нас... някой го беше казал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lostov
Категория: Други
Прочетен: 534392
Постинги: 68
Коментари: 490
Гласове: 499
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930